Csíkos fagylalt vaníliamártással
Csíkos fagylalt vaníliamártással Hozzávalók: 1 tábla tejcsokoládé, 1 tábla fehér csokoládé, 1 tábla étcsokoládé, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, fél citrom héja reszelve, 2 evőkanál vaníliás pudingpor, menta levelek. Elkészítés: A csokoládékat egyenként gőz fölött megolvasztjuk. Egyenként hozzákeverünk 1 tojás keményre felvert habját. Fóliával bélelt magas falú formába rétegezzük a masszát a következő sorrendben: ét-, fehér-, tejcsoki. Mélyhűtőben 4 órát fagyasztjuk. A tejet felforraljuk a menta levelekkel, lefedve hűlni hagyjuk, hogy a menta illatát átvegye. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál vaníliás pudingporral. A langyos tejhez keverve forráspontig hevítjük, de nem forraljuk. Többször megkeverve várjuk meg, míg krémszerűre sűrűsödik. A hideg vaníliamártást tányérra adagoljuk, bele egy szelet csíkos fagylaltot, menta levelekkel díszítve tálaljuk.
Húsos palacsinta
- Hozzávalók:
4 személyre 8 db palacsinta tészta 40 dkg darált pörkölthús 15 dkg csirkemáj 10 dkg gomba 1 kis fej vöröshagyma só bors majoránna ízlés szerint 4-5 dl barnamártás liszt tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz étolaj a kisütéshez
- Elkészítés:
A darált pörkölthússal megtöltjük a palacsintákat. A széleket behajtogatjuk, kis párnákat készítünk.
Bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. ( addig kell sütni amíg a panír meg nem sül) A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemájat és a szeletekre vágott gombát. Sóval, borssal és majorannával ízesítjük. Amikor megsült akkor hozzákeverjük a barnamártást. Tálaláskor a tányérra merjük a ragut és arra helyezzük a rántott palacsintát.
Tatár bifsztek:
- Hozzávalók:
bélszín tojássárgája vöröshagyma mustár petrezselyem fehérbors só fokhagyma ketchup piritós
- Elkészítés:
A friss bélszínt 24 órárán át lassú pácban érleljük. Ezután jó alaposan ledaráljuk (2-3-szor), hogy pépes legyen.
Minden 10 dkg húshoz 1 tojássárgáját készítsünk elõ, valamint az összes fûszert apróra vágva. Elõre ízesíthetjük a masszát, de az igazi bifsztek az, amit némi kóstolgatás mellett az ember magának készít el.
A tálaláshoz a masszából készítsünk kicsiny fészket, a tojást ebbe "ültessük" bele. A felaprított zöldségeket helyezzük a fészek köré, így mindenki egyénileg keverheti ki a szája íze szerinti bifszteket.
Frissen elkészült piritóssal tálaljuk.
Sonkával töltött gombafejek:
- Hozzávalók:
50 dkg gomba 8 dkg vaj 6 dkg liszt 3 dl tej bors pirospaprika só 40 dkg fôtt füstölt hús 2 db tojássárgája 5 dkg reszelt sajt
- Elkészítés:
A gombafejeket megtisztítjuk és megmossuk. A gombafejeket egy vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belsô részét megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük.
Az 5 dkg vajból, 6 dkg lisztbôl és a tejbôl sûrû besamelmártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra összevágott fôtt füstölt húst és a tojássárgáját.
A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütôbe tolva megsütjük. |